fredag, mars 28, 2008

Rice for Vice President

And along came the right candidate; Condoleezza, please grab the phone and call Obama, he'll stir something up with you on his side, some real politics for a change;

Obama Rice
A man and no mice

Best team to win the Oscars of Politics this year?

Comeback Kid and the inferno

Allt fler och fler inser att årets primärval i USA har tagit plats i media på ett sätt som inget annat primärval gjort tidigare, detta är årets mediafestival.
Vem minns de dystra tider då Walter Mondale gled fram som den enda omöjligt möjliga kandidaten, nu är det en stenhård kamp mellan en dynasti, Clintons, och en ny tids uppkomling, Obama, som drar allt intresse.

McCain skulle kunna dra ner byxorna på Capitolium utan att det skulle märkas.

I strålkastarljuset så utspelas ett drama av historisk kaliber, den ena sidan blottar en brist, den andra hugger, turen vänder och brister blottas och den huggna hugger tillbaka. Som hydrans kamp mot sina egna huvuden.

Nu inser de troende att det är vem som kan fightas mot McCain som är den mest valbare, siffror vänds hit och dit, bidrag mot bidrag, TV-tid mot TV-tid, anhängare mot anhängare.

Till slut, som jag skrev för ett tag sedan, det handlar om vem som plockar röster bäst bland dem som republikanerna inte plockar röster bland som kan vinna i slutändan. I medelmittsegmentet vinner den som skapar trygghet och det gör till 90% sittande regim.

Så, Obama är i slagläge och endast han kan sänka sitt eget skepp.

Nu predikar fler och fler för att Clinton ska ge upp men de kunde lika gärna spotta i motvind, det ger inget positivt tillbaka. The night of the demons are here.

Clinton duckar
Clinton ljuger
Obama suger pengar

fredag, mars 21, 2008

Sent ska syndaren vakna

Nu ska Höörs kommun inventera skyddsvärda kulturmiljöer, hus och landskap.
"Höör ska inte bli som Malmö. En stad som river och river och sedan bygger och bygger, säger Eddie Lambrén (s), andre vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden"

När man tittar efter så är inte Höör redan det? Till 98%.
Hur många bevarandevärda hus är bevarade utan förvanskning? 3? 5? 10?
Hur gjorde man med detaljplanen för Ekeliden? Lade sig på rygg för en oprövad exploatör, Optimum Seniorboende AB, som vill bebygga hela den gamla kulturmiljön runt huset.

Sent ska syndaren vakna.

fredag, mars 14, 2008

Tidvågen vänder

Om ni är bland dem som följde West wing säsong efter säsong, här är verkligheten. Några fakta:

En känd filmstjärna och nu regissör har följt Obama sedan innan han avgav löftet att ställa upp som presidentkandidat.
Flertalet wannabeeregissörer gör tv-reklam för Obama.
En fristående? rap-stjärna gör en musikvideo med Obamas tal i centrum. (Obs 12,7 miljoner som har tittat på Youtube 14/3)
En Clinton-anhängare hoppar av och uppmanar Hillary att ge upp av moraliska skäl.
Oväntade vändningar i delval som alla trodde var avgjorda ändras plötsligt.

Till musik av Philip Glass så plunkar en alternativ final fram, crescendot tilltar, subrytmerna alternerar, snart går körerna in med staccato-artade kommentarer.

Verkligheten blir film, TV och film blir verklighet.

Hmmmm.

Vi får väl se, fortsättning följer.

Valbarhet

De senaste veckornas spännande spel om vem som ska få ihop mest elektorsröster har nu t o m tagit plats i svenska media. Dock har vi här inte riktigt samma kaliber på analysförmågan eller den bakomliggande historiska kunskapen. Som jag skrev för två månader sedan så blev republikanernas chicken race rätt ointressant, det ser ut som de efter en del goda år i ledning har misslyckats med att få fram tuffa, bra kandidater att ta över.

Det enda de lyckades med var att skaka liv i en 71-årig McCain som ändå ingen gillar särskilt mycket inom det partiet. Det enda unika med honom är att han blir den äldsta valda presidenten i historien om han lyckas. Not much. Nu argumenterar en del att ålder är inget, man får inte diskriminera någon pga ålder. Nä, men pga risk. Risk för sjukdom, hjärnblödning, Alzheimers osv. Jämfört med en 50-åring är det flera hundra procent större risker rent hälsomässigt, i snitt.
Men McCain ser ju ut som en krutgubbe eller hur.

Som jag också skrev för två månader sedan om demokraterna:
  1. Superdelegates kommer att avgöra ett jämt lopp
  2. De väljer den som de tror är "most electable" dvs vem vinner över Johnny?
Nu är vi där då det börjar nagelfaras vilka superdelegates som står på vems sida, vem som skrivit på för vem de senaste veckorna, vem som byter sida, vem som troligen kan byta sida, vem som ska mäkla fred när de byter sida osv.
Att det sistnämnda blir Al Gore står rätt klart.
Eftersom det nu är 38 dagar till Pennsylvania och alla inser att tvekampen kommer att fortsätta till Augustikonventet och att valrörelsen blir kortkort efter den, så gissar jag på två alternativ:
  1. Al Gore tvingar fram ett massivt stöd från Superdelegates till en av Obama eller Clinton dagarna efter Pennsylvania.
  2. Al Gore tvingar antingen Obama eller Clinton att vika ner sig.
Allt för att förlänga den riktiga valrörelsen som måste hinna bedrivas över hela landet annars får den ingen effekt. Tro mig, jag vet vad vi gjorde för fel i Junilistan 2006...

Eftersom detta ligger i händerna på Gore, som vid denna tidpunkt i historien är den enda och starkaste kandidaten av dem alla men som inte vill ställa upp igen, så tror jag han provar alternativ 1 just nu för fulla muggar, lyckas det inte fram till Pennsylvania så kör han nummer 2 och då tror jag att han ser större kapacitet att klå McCain i Obama.

Oavsett vad det blir, Al Gore vinner.

tisdag, mars 11, 2008

ekelidens skyddade arter

Som jag skrivit om tidigare så finns det vild idegran i parken runt Ekeliden där Optimum vill bygga lägenheter och parkeringsplatser. För att visa att de finns och vilken kvalitet de har så har jag tagit några foton för att dokumentera.
Platserna de står på är utsatta med kryss på kartan och som jag återigen upprepar:

Ekeliden är klassat som skyddsvärd kulturmiljö av Höörs kommun.
Ekelidens park mot Tjurasjö är klassat som viktig naturmiljö av Höörs kommun.
Ekeliden har fladdermöss i en stor population som är fridlyst.
Ekeliden har två stora idegranar och en mängd frösådda skott, fridlysta.

Detta vill kommunen skövla.måndag, mars 10, 2008

Förbjud samkommunal infrastrukturfinansiering

Under det senaste året har frågan om utbyggnad av E22 varit uppe till diskussion då sittande regering inte vill skjuta till budget för att förverkliga utbyggnaden som det ursprungligen var tänkt.
Länge har man tänkt sig en PPP-lösning där offentligt och privat samfinansierar, något som kunde skynda på en utbyggnad. Men man måste komma ihåg att utbyggnaden tillfredställer två behov, säkrare väg och snabbare väg.
Det första kan man laborera fram ett pris på där kostnaden för människoliv och skador kan värderas för att vägas mot en investering, snabbare väg är mer svårbedömt då det oftast inte spelar så stor roll om transporten kommer fram 11.45 eller 11.59, tidsvinsten är inte så betydande det är kostnad per transporterat ton och mil som är intressant och den förändras mycket marginellt, obetydligt, med snabbare väg.
Så näringslivet i Skåne och Blekinge är inte så intresserat av att investera i något som Saab och GM fick gratis i Trollhättan.

Nu lanserar då region Skåne ett försök med att kommuner går samman med Vägverket för att fullt finansiera vägutbyggnaden. Det borde vara förbjudet för kommunalråd att leka med skattepengar i investeringar i regionala och nationella vägnät, något som de har ringa kunskap om och mycket små nyttor av.

Ska glesbefolkade kommuninvånare offra pengar för att transportnäringen ska få konstgjord andning? Ska inte det statliga ansvaret vara att väga in olika vägprojekt i Sverige och se till att finansiera dem, alternativt inte finansiera dem?

Dessutom, är inte detta en regional skattesubventionerad modell för att snedvrida konkurrenskraften inom EU?

För mig står det helt klart. Kommuner skall inte kunna lägga sig i infrastruktursatsningar på regional eller riksnivå.

Hur ska vi annars få till alternativa transporter någonsin när de motarbetas av dilettanter?
!

Optimum inne på minimum?

Ett illasinnat? rykte gör gällande att Optimum Seniorboende AB har slut på potentiella kunder till bygget på Ekeliden. Kanske är konkurrensen från Lagerhuset i Eslöv för stor?
Iallafall är det inte konkurrensen från det luxuösa Victoria Park vid kalkbrottet i Malmö som försinkar Optimum, Victoria Park är under utredning för rasrisk just nu.

Läsning i skidbacken

Läste i skidbacken Råvarumarknaden av Marian Radetzki som kom ut i oktober förra året och det är uppföljaren till till boken med samma namn från 1989 som jag läste som student på SLU.
Den avgörande skillnaden mellan de två böckerna är diskussionen kring hur miljön ska värderas i ett råvaruperspektiv samtidigt som grundsatsen är att domedagsprofetiorna om råvarornas slut som närmar sig (läs Oljan, oljan, oljan) bygger på felaktiga antaganden som kan bevisas, mest empiriskt.

Förutom en del väldigt klargörande resonemang om hur råvarumarknader och framför allt råoljemarknaden, fungerar eller inte fungera, beroende på hur man ser det, så är kärnfrågan den att miljön faktiskt blir bättre i takt med ökad ekonomisk tillväxt och inte sämre. Bevisligen har det varit så, länder med låg produktion per capita har stora miljöproblem, länder med medel till hög har jobbat bort mycket miljöproblem.

Mina frågetecken rör sig kring om detta är en god historiebok eller om det är möjligt att förutsätta att det kommer att fungera så i ett kortare eller längre framtidsperspektiv.

Läste också den tidigare fördjupningsboken om ekonomisk tillväxt och miljöns kvalitet, Den gröna myten av samma författare. Den kom ut 2001 och är en kortfattad sammanställning om hur myter om miljön, samhällsplanering och politik vävs samman.
Som en grund för Råvarumarknaden så är det nästan komiskt att jämföra dem. Vad som missas i Den gröna myten är hela det kinesiska undret som på ett sådant fundamentalt sätt leker med döden i form av miljöförstöring, förtryck och tillväxtraseri. Inte ens Marian Radetzki kunde förutspå detta spel och i Råvarumarknaden så tar han upp detta fenomen och om jag förstår det rätt så vill han få oss att tro att detta kommer att bli bra i slutändan.

Jag är inte så säker på det.

Summan av kardemumman är väl att det är fascinerande läsning men att framtiden är väldigt svår att förutsäga. Dock håller jag med om att västvärldens pågående omprioritering av drivmedel för fordon ligger helt i linje med behovet att styra marknaden rätt för att vi värderar både miljö och privatekonomi högt. Den tröghet som finns inneboende i vårt komplicerade ekonomiska system tillför inte optimal utveckling av alternativ men en sak är klar, oljan håller inte på att ta slut på länge än.

Kompletterande transportsystem


Efter att ha kört +200 mil t/r till Grövelsjön för att återigen uppleva den storslagna fjällvärlden i sin mest södra utlöpare på gränsen till Norge så kommer här en liten kort sci-fi skiss på ett kompletterande transportsystem.

Ursprungligen började jag och några andra spåna redan i början på 90-talet om hur ett effektivare sätt att transportera gods skulle kunna se ut. Diskussionen då handlade mest om hur järnvägssystemet i Malmö var igenkorkat och säckstationen inte var bra för stadens planering. Utifrån det utformade jag och Anna Hamberg -91 ett förslag till Malmö Stad om hur Citytunneln borde dras för att försörja stadens pulscentrum på ett bättre sätt än den dåvarande idé man hade, transitionsteori, tidsgeografi mm blandades med våra teorier. bl a föreslog vi en helt ny centralstation vid kontinentalbanans mest östra läge plus en rangerbangård norr om den på en plats som idag hade legat mellan inre och yttre ringvägen. Nog om det.

En modern godsförsörjning skulle innebära att lokala distrubutionscentraler kunde byggas upp osv. Det ledde så småningom fram till en rapport -00 åt SABO om modern informationsteknik i kombination med säkerhet, varutransporter och nya tjänster i höghusområden där en alternativ containerstandard kunde komplettera tvärgående transporter från centrala omlastningsplatser, givetvis med ett större frågetecken för vilken typ av fordon som skulle lösa den tvärgående transporten. Miljöanpassningen krävde också alternativa drivmedel som inte fanns då, biogas fanns i Kristianstad och på gång i Eslöv, etanol inte, rapsdiesel, nja, många frågetecken. Borde man verkligen kräva alternativa fordon för att kunna skapa en rätt dimensionerad tvärtransport? Fokus blev istället på bättre logistiska lösningar meddecentraliserade beställningssystem för samkörning i lokal distribution.

De senaste tio åren har det blivit uppenbart för flertalet att svensk och europeisk järnvägstrafik inte har vuxit i takt med övriga transportslag och det beror både på bristande kapacitet på rälsen och höga driftskostnader för järnväg kontra lastbil. Att bygga ut persontrafiken med snabbtåg är en kolossal investering och det är på gränsen till samhällsekonomiskt lönsamt om man jämför med vad ny motorväg kostar. Dock så kan man alltid laborera med värdering av miljöeffekterna av en förflyttning av persontrafik till spår vilket då på något siffermagiskt sätt skulle visa på att det vore rätt.

Om vi för en stund bortser från tjusningen med snabbtåg och istället tittar på hur man frigör kapacitet i det befintliga spårnätet för att kunna köra mer persontrafik så finns det några miljöförbättrande alternativ:
  1. Separat godstransportspår istället för snabbtågspår
  2. Miljöanpassad godstrafik på väg med någon form av effektivare containersystem
  3. Nytt transportsystem som ersätter minst 50% av godstransport på väg mellan Stockholm-Malmö-Göteborg och som kan byggas ut på sikt
Alt 1 kostar inte lika mycket som snabbtåg men minst hälften ändå, kanske 50 miljarder. Fördelarna är att det är en känd metod som vi vet hur den funkar, nackdelen är att det är en känd metod som vi vet hur den ofta inte funkar. Dessutom kan den inte konkurrera med vägtransport ekonomiskt om inte radikala avgifter på vägtransporter införs och då måste det ske i hela EU annars är det något som kan överklagas som en konkurrensbegränsning och då blir det aldrig av.

Alt 2 drar med sig flera obehagliga effekter som brist på miljöanpassade drivmedel med stigande pris som följd, fler olyckor, mer väginvesteringar mm. Detta alternativ är något som borde införas på befintlig vägtransport av gods, inte att bygga nytt som ska köra parallellt med det gamla. Håller inte marknadsmässigt.

Alt 3 är rättt spännande. Tittar man på vilket transportsätt av gods som är mest effektivt generellt sätt så är det pipeline, man pumpar fram godset i ett nästan slutet system vilket minimerar handpåläggning och har hög driftsnivå, 98-99% upptid. Men det är svårt att pumpa fram prylar till terminaler.

Eller är det så?

En byggtekniskt intressant lösning kunde vara en sorts medelväg mellan en modern sänktunnel och en pipeline. En kompis spånade på ett halvöppet tråg och det har ekonomiska fördelar i byggnationen men är samtidigt öppet för väder- och människopåverkan vilket är spårtrafikens nackdel.
En betongpipeline i korta segment? En sorts kulvert med dimensioner för att ta containers? Som kan drivas fram som en pipeline pig; sk pigging?
Eller kan man faktiskt tilta ett tråg och istället för att bygga en cirkulär pipeline så är det ett kvadratiskt tvärsegment som passar fyrkantiga containers mycket bättre?

I tiltat läge kunde en kombination av ett större drivpaket i bottenvinkeln och stödrullager i sidovinklarna hålla allt på plats.

Eftersom detta skulle vara ett styrsystem med nästan total avsaknad av människor inblandade så kunde packningsgraden i pipen (pajpen?) vara hög, också hastigheten och om vi utgår från att det är el som driver systemet så blir också miljöpåverkan låg. Omlastning till lastbil, tåg eller båt bör ske vid smarta omlastningsterminaler, givetvis är det inget som hindrar att mindre containers á la 1,5 x 1,5 x 3 m samsas i denna nya typ av pajp-fordon (pajp-pigs?) och kan då lastas till minde lastbilar för lokal transport. Eller varför inte bygga samma typ av system fast i mindre dimension mellan mindre omlastningscentraler inom tätorter? Bara visioner...

Skissen visar pajpen som en trafikseparerande enhet i mitten av en väg där den då ersätter vajer vid 2+1 eller dike/vall vid 2+2 väg.

Med tanke på hur j-la tråkigt det är att köra bil så kunde jag t om tänka mig att färdas som person i pajpen; någon som hänger med?