Var får man allt ifrån? Dagens indignerade moralväktare är Carl-Johan Bonnier som utropar Sverige till "Ett efterblivet paradis olagliga IT-pirater", hohoho, rena julaftonen för högerorienterade Östermalmsbukar.
Det är knappt man orkar läsa igenom den tjocka, matade texten men andemeningen att vi inte har en utvecklad lagstiftning kring upphosrätten i Sverige. Jag har tidigare skrivit om tekniken kring rippat material; dvs det som sprids. Därför kan jag göra en mer populistisk jämförelse kring det som herr mediemagnat Bonnier tycker till om.
Tänk er så här:
Vi har en lagstiftning idag som förbjuder kopiering och spridning av upphosrättsligt skyddat material. Vi har också hastighetsbegränsningar på våra gator och vägar. Gör jämförelsen mellan individens utnyttjande av bilen och individens utnyttjande av fildelningstjänster på informationsmotorvägen (rätt bra va?), den ena färdas fysiskt och den andra digitalt.
Den första är skyddad av en mängd lagstiftning som uttryckligen ska följas, men som få följer. Med fartkameror och kraftigt höjda böter till följd. Samma gäller för de andra som fildelar, få följer, krav på kraftig övervakning och skyhöga böter.
Skillnaden här ligger i vem som gnäller om skärpta straff, högre böter, mer kontroll. Det är inte individerna som kör eller delar, det är i fallet med hastighetskontroll polisen som vill att lagen efterföljs och får gehör för investeringar på 350 miljoner för detta, individen skall skyddas från sin egen omdömeslöshet. I fallet med fildelning är det bolagen och ett fåtal artister som höjer sina indignerade röster för att de vill skydda sin egendom, inte individen, den skiter de i. Den som inte köper deras prylar är inte värd att skydda.
Tänk nu om vi i båda fallen hade sett till att använda bästa teknik. Då hade det funnits hastighetsspärrar i bilens utrustning. Alkolås, proximering för krockskydd, laserdistansmätare mm som standard. I fildelningsvärlden kan man införa motsvarande styrning, bittorrentpaket blockeras, installationsfiler kan inte startas utan att en onlinebetalning gjorts mm.
Varför införs inte allt detta då? Det skulle lösa det så kallade problemet. Eller? Rent krasst kan man säga att då skulle individerna börja mixtra med övervakningssystemen för att vi vill inte bli övervakade överallt, alltid. Det räcker med att mobilerna är spårbara, kund- och kontokortsköp samlas in och sparas. Kameror i gathörnen, i entréerna. Orwell är klen i jämförelse.
Ska vi då inte följa lagstiftning? Jovisst, men glöm aldrig att lagstiftning endast fungerar om majoriteten är överens om att den är rättfärdigad. Skapa inte fler cykelhjälmslagar, hur många 13-åringar använder hjälm när ingen vuxen tittar? Hur många kör inte för fort ibland när vägen är nästan tom? Vem slänger inte blandade sopor i återvinningscontainern ibland....
Om vi ska använda bästa tillgängliga teknik för att skydda individen, individens rätt och bolagens rätt att skydda sitt upphovsrättsliga material, då hamnar vi i Überorwellsk värld. Med magnater som dikterar villkoren för hur staten ska sköta kontrollen av sina undersåtar, fy.
Oj, vänta, är det inte så redan....
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar