torsdag, mars 26, 2009

Är man inte tillbaks så säg?

Tack tack. Inga mer applåder.
I'm back.
När jag började skriva denna bloggen var den tänkt att vara allmänt inriktad på mina breda intresseområden. Tittar jag på läsfrekvensen så är det ett enda ämne som läsarna bryr sig om och det är om exploateringsprojektet på Ekeliden.
Med bedrövelse har jag följt de senaste månadernas byggande, ca 40% av marken är skövlad, utfylld, utjämnad, uppgrävd och totalförstörd med de urfula betonghusen i någon sorts design som jag skulle vilja kalla "Karl Marx Stadt möter Ibiza i Sverige". Konstigt att Lloyd står som arkitekt, det måste ha räckt med att kopiera några gamla ritningar från t ex Väike-Öismäe, Tallinns sovjetiska skrytbyggeområde. Konstigt hur det postsovjetiska husbyggandet i Tallinn också är inspirerat av samma föregångare.

Men åter till Optimum på Ekeliden. Höör är en liten ort, kanske för liten för dess invånare men en sak är säker, det som händer sker inte i tysthet och nu har flera oberoende källor rapporterat att alla tidigare kunder som skulle köpt lägenhet i seniorboendet, har backat ur. Därför har man från ledningens sida dragit handbromsen och det är nu fokus på att få några lägenheter färdiga men man avvaktar och drar ut på tiden för att se hur en eventuell försäljning går. Därför är bygget nu mer än sex månader försenat.

Så här såg det ut häromdagen. Nästan noll aktivitiet.


Så ryktena verkar stämma fullt ut tyvärr, det innebär att detta blev precis det högriskprojekt som jag förutspådde förra året. Med resultatet att ett unikt stycke kulturarv gått förlorat. Tack, Höörs politiker och tjänstemän för den insatsen, ni hade uppdraget att se till att sånt här inte fick hända och nu sitter vi där.

Mer kommer, var så säkra.

1 kommentar:

Christer sa...

Vad är öststatsbyggande? För mig är det byggnader som är inspirerade av vår främsta arkitekt Le Corbusier som verkade i framförallt Frankrike. Min stora förebild inom funkisens arkitektur. Så olika kan man se på arkitektur!!!! Mvh Katarina Gisow
Ekeliden är vår nya stolthet!!!


Jag kan garantera att
Jonas Loyd erhåller nästa års kulturpris och jag kan se framför mig motiveringen.Man kommer förmodligen inte nämna total avsaknad av stadsarkitekt under flera sekler, samt det stora svartfågelproblemmet vid sjön, där skyddsjägarna ej lyckats skjuta av dessa oerhörda kolonier.
Äntligen kan träsket saneras med åtföljande
skogsaverkning.
Du måste hålla med om hur ser samhället ut.
Själv bor vi på Åkersberg och äger halva det gamla säteriet och jag tror inte att den sista ägarinan Dorotea Cronacker hade varit stolt som det tidigare såg ut.

Christer Gisow