söndag, oktober 17, 2010

Skånskan, beskärning och allmän inkompetens i Höörs kommun


Häromdagen skrev jag detta som efter en vecka togs in i Skånska Dagbölet, kraftigt beskuret så att den egentliga synpunkten försvann, dvs att ledande politiker och tjänstemän än en gång försöker föra medborgarna bakom ljuset med att flytta ut tillgångar och sälja ut dem för att täcka enorma pensionsskulder.

Här är den oavkortade versionen som gick till Skånskan:

Robin Hood och framtiden
När jag läste om de nedskärningar som Höörs kommun planerar att göra i skolverksamheten så blev jag först uppgiven, sedan besviken på Alliansens totala tystnad om detta i den avslutade valrörelsen, för visst höll de detta hemligt och till slut blev jag heligt förbannad.
Inte på det faktum att det inte finns något att göra åt detta elände, det finns det säkert, utan en ilska riktad mot den girighet, dumhet och okunskap som så länge varit ledord för ledningen av kommunens verksamhet.

Nyligen såg jag den nya Robin Hood-filmen och den berättade samma berättelse som tidigare med det tillägget att den försökte ge sig in i och förklara hur det kunde bli som det blev i England under kung John. jag kan inte låta bli att göra en jämförelse.

Likheterna är slående med dagens Höör, här finns en rovdrift och beskattning av sina egna undersåtar (höjda hyror för barnen i skola och omsorg), här utnyttjas medborgarnas oförmåga till uppror för att sko sig själv (expandera fastighetsbolag, investera i mark som ingen efterfrågar), sälja ut landet (
elnätet) och bedriva idiotiska sparbeting på bekostnad av framtiden (nedskärningar i skolan).
Frågan är vem som är vår Robin Hood som ska se till att kasta John ur stolen?

Tittar vi på detaljfrågorna så är det ren idioti att med ena handen investera i utbyggnad av fastigheter och fastighetsbolag och med andra handen betala det med barnen och deras framtid, för skolan är vad vi bygger med för framtiden och nu tappar vi återigen en generation i Höör som så länge haft problem i skolorna pga Alliansens rädsla för att förlora nästa val. För det kan väl inte vara så att man bara är obegåvade, tecknen tyder på en farlig kombination av de båda.

Hur gick det till?
I april 2008 gjorde kommunfullmäktige en tjusig manöver när man samlade ihop fastighetsbeståndet under ett paraplybolag genom att sälja alla fastigheter som kommunen ägde då till Höörs fastighets AB för den nätta summan av 32,4 msek. Med tillägget att bolaget kunde göra en emission riktad till den ende ägaren, kommunen, på 40 msek till. Obs, värdet på fastigheterna var enligt politikerna ca 300 msek, bra affär för bolaget eller hur?

Det är omöjligt att hitta siffror, undrar varför, i kommunens budget och tillväxtplan gällande tiIllväxten och den eskalerande vinstmarginalen i fastighetsbolaget. Men gräver jag tillbaka i tiden så ser jag att fastighetsbolaget bygger sin vinst på tillväxten i Höörs Byggnads AB och Höörs Industribyggnads AB de senaste åren, ca 20 respektive 58% det senaste verksamhetsåret.
Under 2009 gör alltså Höörs fastighets AB en vinst på 11,8 msek. Man har sålt ut ett bolag till kraftigt underpris, expanderat det och hämtat hem vinster allt på bekostnad av barn, skola och gamla som betalar av kalaset.

Varför gör man så här?
På kommunens hemsida hittar man “ Inkomster från försäljningar av anläggningstillgångar skall gå till återbetalning av lån, reinvesteringar eller avsättningar till kommunens pensionsskuld”, lägg till det Pehr-Ove Pehrson skriver i januari i år på Höörsmoderaternas hemsida angående utförsäljningen av elnätet:
Motivet från den borgerliga alliansens sida är att utnyttja det föreliggande intresset från marknaden och inbringa en stor reavinst till skattekollektiivet (ca 100 miljoner), så att vår pensionsskuld därmed kan finansieras. Det betyder att framtida generationer slipper ta medel från sin driftsbudget och slipper inskränka i sin verksamhet för att betala den gamla pensionsskulden från före 1998.”
Enligt artikel i Skånskan den 7/3 så berättar Michael Andersson, kommunens ekonomichef som konsekvent misslyckats med att få en budget i balans, att det efter transaktioner med elnät och fastighetsbolag saknas 88 msek av pensionsskulden. Givetvis hoppas man på att göra bra affärer på aktiemarknaden framöver så det kan täckas. Lycka till.

Men, vänta nu, om kommunen skulle sälja ut fastighetsbolaget med en realisationsvinst på minst 88 msek? Då är både den hopplösa skulden som politikerna genom åren skapat borta och allt är frid och fröjd!

Vad blir konskvensen?
Precis som med elnätet som inte skulle höja sina avgifter, vilket redan är gjort, så kommer givetvis en sådan affär att återigen pungslå invånarna. Hyror för skolor, barnomsorg och förvaltningar höjs till nya astronomiska höjder och barnen får återigen betala för politikern och tjänstemäns dumhet, okunskap och girighet. Om och om igen betalar vi för ingenting mer än sittande politikers fåfänga i att få sitta kvar, för inte lyfter de ett finger för att rädda framtiden.

Framtiden får utvisa om det kom en Robin Hood och bestraffade sheriffen och kungen för deras girighet, dumhet och okunskap. Höör har alla möjligheter att bli en blomstrande kommun men de senaste tio åren har kantats av misslyckad skola, misskött ekonomi och utsålda tillgångar.

Inga kommentarer: