torsdag, november 08, 2007

Hur skapar vi ett bättre lokalt företagsklimat?

Fick ett tips från en företagsledare som hade varit på ett möte med Höörs kommuns politiker och högre tjänstemän. Där berättades det att Höör hade tappat 55 placeringar på Svenskt Näringslivs barometer över företagsklimat i olika kommuner, obs det är siffror från april så någon nyhet var det inte, så nu låg Höör på plats 142, Hörby 187, Eslöv 200. Av 290 kommuner för er som inte kom ihåg det.
Men minsann man ligger på hela 9:e plats på kommunikationer, så det så. Visserligen har inte Höör precis gjort något för att lyckas här, det är en konsekvens av att man drog södra stambanan förbi Höörs municipalsamhälle 1858. Det var t o m så att kommunens politiker inte vill satsa på pågatågsstationen när den föreslogs, till slut var de ändå med på tåget, hrmm. Men det är flera år sedan så det har väl alla glömt eller?

Inte heller ville man bekosta en lokal fiberkopplingsstation för de kablar som grävdes ner vid dragningen av nya spår, detta var precis när Internet började bli allmänt använt och ingen i kommunhuset trodde på att den miljon det skulle kosta var väl använd, så istället för att vi kunde haft Sveriges snabbaste kommunala bredband så kör vi nu på Televerkets koppar.

Men vem tror att bredband gynnar företagsutveckling?
Jo det gör bland många ITPS, Institutet för TillväxtPolitiska Studier som i en rapport som kom för ett par veckor sedan visar på hur USA har lagt om sin strategi för tillväxt så att den är inriktad på bredband som en stomme för framtida företagande och tjänsteutveckling.

Att bredband har gått från att vara en lyxtjänst till en samhällsbärare är något som tagit ca tio år, helt enormt sett ur ett historiskt perspektiv. Idag krävs det helt andra kunskaper för att lägga en vision om hur ett framtida företagsklimat ska fungera på bästa sätt.

En kunskap som är intressant är vetskapen, inte vetenskapen, vetskapen om vad företagare vill ha, företagen behöver för samhällstjänster och situationen för anställda. Till exempel så fungerar inte nyanställande så bra om det är så att man måste söka sig utanför det direkta pendlingsområdet för att hitta rätt folk att anställa, inte heller om de som då måste flytta in inte har så mycket attraktiva bostäder att välja på och om de nu råkar ha barn, då kan det inte vara köer på 3-4 månader till barnomsorg.

Detta vet företagsledare och de vet också att det inte är roligt att konkurrera med kommunala verksamheter som bedriver skattefinansierad verksamhet i direkt tävlan med de privata företagen i kommunen. Dessutom rätt olagligt men många exempel från Svenskt Näringslivs rapport om Kommunal konkurrens och kommunal upphandling visar att lagen åsidosätts, ibland med motiveringar som "kommunallagen är omodern" som argument för att bryta mot den. Känner igen det från moderaternas argumentation den senaste veckan.

För att avrunda så kan man då titta på hur Höörs företagare upplever att näringslivsklimatet är och hur Höör politiker (de som svarade på enkäten) upplever det. Där satte företagen ett snittbetyg på 3,05 som gav en icke hedrande 236:e plats i riket. Politikerna såg tydligen inte samma bild så där blev det 5,05 och en mysig 2:a plats...

Jag är fullt medveten om att det är skillnader på från vilket håll man tittar, bara för skojs skull tog jag Bollebygd som jämförelse, deras politiker hade röstat upp dem på rikets 3:e plats, så hur sa deras företagare då? Jo, de var nästan rörande överens med sina politiker, snitt 4,44 och plats 5...

Antingen hade de bara tur eller så pratar deras politiker och företagare samma språk ;-)

Hur det är med bredband i Bollebygd? Tja de började bygga ett eget nät år 2000 och nu täcker det 99% av invånarna, vilket ligger i linje med deras arbete med tillväxt i sjuhäradsregionen...

FAKTA

Bollebygd
www.bollebygd.se
8179 invånare (061231)
En av sju kommuner i sjuhäradsbygden som alla tog initiativ till tillväxt genom att bl a starta ESPIRA, tillväxtcenter i sjuhärad. Där hjälps företag till rätt instans för sina frågor, nystartade företag till investerare, inkubatore eller bara resurspersoner. De har t o m ett eget finansieringssystem för företag.

Inga kommentarer: