fredag, november 16, 2007

Så urbota tråkigt

Skånes mittpunkt, nu i Höör! Sensationen är ett faktum, några studentikosa Skåneakademiker utropar efter att noga(?) forskat i ämnet,med gps och allt, en plats i Höörs tätort, Brännemölla, till Skånes Mittpunkt. Ok. Vad är det som är så intressant med det?
Möjligen turistbyråns reaktion? Eller det faktum att det blir ett flertal tidningsartiklar på denna feelgoodberättelse?

Nja, det är väl så att en mittpunkt, origo, är den plats det står stilla på medan allt annat rör sig runt omkring. Men att det skulle bli en turistattraktion av det? Knappast. Tänk en stund på vad en attraktion är idag.

1. Den har ett besöksvärde, platsen eller punkten har i sig en underhållande eller informativ effekt.
2a. Underhållande är brett och sträcker sig över mat, aktivitet, händelse, musik, teater, show, sport, utsikt och mycket mer. Mittpunkter har än så länge inte kvalificerat sig...
2b. Om den inte är primärt underhållande så berättar den något. Ett museum, ett slagfält, en bunke stenar. Historia.

Det är rätt roligt med att det ständigt återkommer små och stora försök att skapa attraktioner. För 20 år sedan fick jag mig presenterat en idé från en kommunalpolitiker i Hässleholm, vars namn vi nog inte ska nämna. Han ville bygga en attraktion. Ett sorts Eiffeltorn som skulla ha varje stödben i fyra hörn av kommunen... sådär 25 km från hörn till hörn. Borde bli rätt högt, tyckte jag men det svar han hade var suveränt:-"äh, vi behöver inte bygga klart det, det räcker med att vi bygger på fundamenten och berättar om vad det ska bli så kommer tusentals att vallfärda!".
Hmmm.

En annan tokig idé är i en tidningsartikel jag sparat; vårt kära kommunalråd föreslår där att köpa atlantfartyget Queen Elisabeth II och lägga den i en av Ringsjöarna. Skulle då snabbt bli en attraktion! Jo, tro det. Snarare skulle det bli en attraktion att se på när man klurar ut hur man lyfter en 293,5 meter lång och 70000 ton tung pryl upp ur vattnet, köra den på E22:an upp till Ringsjön. Gullivers resor i modern tappning. Vilken attraktion. Om det vore möjligt tekniskt och ekonomiskt.

Only in Höör.

Så urbota tråkig verkligheten är.

Inga kommentarer: