tisdag, oktober 30, 2007

Josefin Brink och friskolorna

Som fd medlem i (s) så känner man igen tongångarna i gårdagens artikel i SvD, "Vi är för mesiga mot privatskolorna", här har vi återigen en grundsyn på friskolor som för kommunisterna betyder "privatskolor", antingen har de inte tillgång till google eller så har de struntat i internutbildningen så att de kan söka på sitt eget riksdagsintranät.

En gång till, privatskola - skola där elevavgifter tas ut, friskola - skola som tilldelas skolpeng av kommunen, dock nästan aldrig 100% som de kommunala skolorna, avdrag görs för allt möjligt.

Friskolor, även de religiösa, bygger på ett starkt engagemang från föräldrar som vill skapa alternativ till den kommunala verksamheten. Varför vill de då det? Är det för att bilda ett "vi mot dom" läger? Knappast. Vi tar ett favoritexempel för mig, Höörs skola och barnomsorg:

Om vi har en brist på ca 70 barnomsorgsplatser fyra år i rad, kommunen bortser från sin skyldighet att tillhandahålla plats inom 3 månader, vad gör man då? T ex bildar man ett kooperativt dagis med friluftsprofil. Något som kommunen uppenbarligen har svårt för att göra.

Om vi har en kommunal grundskola som fungerar som en inkörsport till icke godkänt i kärnämnen, bus, kriminalitet, mobbing och droger? Kanske startar man en friskola med Montessori, Waldorf eller en religiös.

De kommunala högstadieskolorna i Höör har nu åstadkommit ett frapperande resultat, 29% som gick ut nionde klass hade inte fullständiga betyg, 46% inom gruppen med utländsk bakgrund.
Undrar om de kommunala skolorna i Höör behöver a) ny ledning b) ny ledning c) ny ledning?

Inga kommentarer: