fredag, mars 14, 2008

Valbarhet

De senaste veckornas spännande spel om vem som ska få ihop mest elektorsröster har nu t o m tagit plats i svenska media. Dock har vi här inte riktigt samma kaliber på analysförmågan eller den bakomliggande historiska kunskapen. Som jag skrev för två månader sedan så blev republikanernas chicken race rätt ointressant, det ser ut som de efter en del goda år i ledning har misslyckats med att få fram tuffa, bra kandidater att ta över.

Det enda de lyckades med var att skaka liv i en 71-årig McCain som ändå ingen gillar särskilt mycket inom det partiet. Det enda unika med honom är att han blir den äldsta valda presidenten i historien om han lyckas. Not much. Nu argumenterar en del att ålder är inget, man får inte diskriminera någon pga ålder. Nä, men pga risk. Risk för sjukdom, hjärnblödning, Alzheimers osv. Jämfört med en 50-åring är det flera hundra procent större risker rent hälsomässigt, i snitt.
Men McCain ser ju ut som en krutgubbe eller hur.

Som jag också skrev för två månader sedan om demokraterna:
  1. Superdelegates kommer att avgöra ett jämt lopp
  2. De väljer den som de tror är "most electable" dvs vem vinner över Johnny?
Nu är vi där då det börjar nagelfaras vilka superdelegates som står på vems sida, vem som skrivit på för vem de senaste veckorna, vem som byter sida, vem som troligen kan byta sida, vem som ska mäkla fred när de byter sida osv.
Att det sistnämnda blir Al Gore står rätt klart.
Eftersom det nu är 38 dagar till Pennsylvania och alla inser att tvekampen kommer att fortsätta till Augustikonventet och att valrörelsen blir kortkort efter den, så gissar jag på två alternativ:
  1. Al Gore tvingar fram ett massivt stöd från Superdelegates till en av Obama eller Clinton dagarna efter Pennsylvania.
  2. Al Gore tvingar antingen Obama eller Clinton att vika ner sig.
Allt för att förlänga den riktiga valrörelsen som måste hinna bedrivas över hela landet annars får den ingen effekt. Tro mig, jag vet vad vi gjorde för fel i Junilistan 2006...

Eftersom detta ligger i händerna på Gore, som vid denna tidpunkt i historien är den enda och starkaste kandidaten av dem alla men som inte vill ställa upp igen, så tror jag han provar alternativ 1 just nu för fulla muggar, lyckas det inte fram till Pennsylvania så kör han nummer 2 och då tror jag att han ser större kapacitet att klå McCain i Obama.

Oavsett vad det blir, Al Gore vinner.

Inga kommentarer: