söndag, februari 24, 2008

Dags att bilda Ringsjöbygdens kommun

Sen den förra kommunreformen 62-74 ca så har mycket ändrats i förhållandet mellan kommun och stat. Det utökade uppdraget för kommunerna i förvaltningen av skola och omsorg har rest frågan om att följa Danmarks kommunreform där de går från 271 till 98 kommuner. De senaste veckorna har frågan blivit rätt aktuell i mellanskåne då boende i ett samhälle som Hasslebro kan tillhöra antingen Eslöv eller Höörs kommun, med olika skattesatser, skola och omsorg.

Fast det behövs ingen generell kommunreform för att bilda Ringsjöbygdens kommun (eller vad man vill kalla den), det som behövs är en enighet mellan politikerna i de tre kommunerna Eslöv,Höör och Hörby för att ett bildande, sedan ansöka om det och högst sannolikt få det beviljat.

Vinsten skulle då vara att administrationskostnaderna skulle minska avsevärt, samordningen i bostads, skola- och omsorgsplaneringen skulle öka rejält. Anledningen till att det inte kommer att ske utan en generell reform är samma som för 35 år sedan, politiker avskaffar inte sig själv i Sverige. Kanske ingenstans. Även om det skulle gynna deras väljare både skattemässigt och organisationsmässigt.

Kanske det är en gen som krävs för att orka med kommunpolitik?

Inga kommentarer: