söndag, februari 24, 2008

Förändringsropens förändring

I efterspelet av Supertuesday så har nu Obama gått i elva rakar vinster mot Clinton. Vips har tyckarna, skribenterna, bloggarna och politiska kommentatorer en klar bild av att nu, nu är det kört för Clinton.
För några dagar sedan så skrev de, om Clinton vinner Ohio och Texas, då är hon på banan igen. De senaste två dagarna så är de övertygade om att inte ens det räcker. Observera att detta är samma personer som i oktober-november skrev att Clintons seger redan var kassaskåpssäker, det enda sättet att förlora var att göra ett gigantiskt misstag. Nu skriver de samma sak om Obama.

Och ändå har ingen av dem gjort några misstag. Inte av betydelse iallafall. Vilket visar att två av två goda organisationer med starka ledare så måste det till slut ändå bara vara en kvar: There can only be one som Highlander sa.

Men ropen skallar, ge upp Hillary! Ge plats för en enad front mot Republikanerna. Men på samma sätt som Giulianis erfarna stab gjorde totala felbedömningar, så kan det också ligga till med analytikerna.

Valet har blivit spännande just pga att det är två jämna kandidater, så kan det också vara i huvudvalet, folket vill se en lång utdragen spännande kamp mellan likvärdiga kandidater så att det är upp till organisationerna att engagera röstarna, på gatunivå, i varje kvarter. Huvudmålet för hela denna unika resa är kanske mer att restaurera en raserad syn på landets demokrati istället för att hetsa fram en vi mot dom attityd.

Jag önskar att vi hade möjligheten att få till en så här engagerande och spännande valrörelse när vi går till EU-val nästa år. För vad få förstår är att EU står inför den kraftigaste förändringen under hela sin historia, och det är det ingen som vill prata om i svensk Riksdag, i praktiken kan vi banta ner Riksdagen till 20% av dagens om S, M, Fp, Kd och C får majoritet i den svenska EU-gruppen, då hamnar beslut om Sverige och Sveriges roll i Europa, i Bryssel.

Så de som ropade Förändring! i riksdagsvalet 06, de ropade förgäves. För blocken var eniga (möjligtvis undantaget V) om att Sveriges demokratiska system skulle avrustas till EUs förmån. Så lär det bli utan en folkomröstning (som samma partier inte vill ha) om Lissabonfördraget släpps igenom.

Så vi får väl aldrig se en bra och spännande valrörelse mer på nära håll. Nu är det en distanserad och administrativ EU-styrning som gäller. Ni valde det själv skulle jag kunna säga men faktum är att det gjorde ni inte. Era politiker valde det åt er och jag kan bara inte inse vad de såg för fördelar i det.

Inga kommentarer: