måndag, januari 07, 2008

Ett bottennapp i politiken

I en pressad situation gäller det att hålla huvudet kallt, som Kalla (hehe), och det gick käpprätt åt skogen för Hillary Clinton idag. Istället åstadkommer hon ett bottennapp inom politiken när hon ifrågasätter om Putin har någon själ, efter hans julhälsning till det ryska folket.

Här pratar vi om en smått desperat kandidat för valet av demokraternas presidentkandidat, som har försökt framstå som statsmannalik, som en Doer istället för en Talker, som en kraft osv

Putin har omdanat Ryssland från en kommuniststat till ett hyfsat modernt land med stora satsningar för framtiden, kanske inte alltid med den typen av demokrati som vi är vana vid men ändå en otroligt stark och stabil ledare som med hårda nypor drivit utvecklingen framåt. Vana är väl ett nyckelord här, ryssarna har aldrig haft demokrati innan Putin. Putin är det enda det moderna Ryssland vet kan skapa tilltro till framtiden.

Som estnisk medborgare och ättling till flyktingar från Sovjet har jag inte så positiv syn på det gamla Ryssland. 1993 låg jag i sängen i Tartu på natten och lyssnade på BBCs sändningar där Jeltsin i berusat tillstånd hotade Baltikum med invasion om man inte fogade sig tillbaka till den ryska federationen, Estland mobiliserade på 12 timmar, satte sina fattigt utrustade och få soldater vid gränsen och hela landet väntade på att stridsvagnarna skulle mullra in över gränsen igen.

Nästa dag kom dementierna och Jeltsin var "misstolkad" och "missförstådd". Vi andades ut. Med tanke på Jeltsin och hans föregångare så kan man egentligen inte säga annat än att Putin skapat ett underverk av det efterblivna, krigiska och oberäkneliga gamla Ryssland.

Att hans styrka sedan är ett uppenbart hot mot familjen Clintons syn (och många andra i USA och Europa) på en bra maktbalans i världen kan man bara konstatera.

Att ifrågasätta om Putin har en själ. Det visar väl ungefär på hur mycket man sätter värde på heder, moral, integritet och omtanke om sina medmänniskor?

Ett bottennapp som sagt.

Inga kommentarer: