tisdag, januari 15, 2008

inflation & recession

Det senaste året har varit väldigt turbulent i den internationella ekonomin, den amerikanska satsningen på att säkra oljetillgången i Irak har kostat mer än det smakar samtidigt som en totalt utflippad amerikansk bolånemarknad äntligen började sin resa ner mot en logisk nivå.
Hur bankerna tänkte när de för tio år sedan började låna ut ränte- och amorteringsfritt mot en hög % av den förväntade vinsten vid en vidareförsäljning, det lär väl bara väktaren där nere förstå.

Nu börjar den amerikanska ekonomin gå in i en kraftig recession, analytiker tror inte ens att Clintons och Obamas ekonomiska paket kan ändra på det, om de fick chansen.

I Sverige har vi då en galopperande inflation som egentligen inte har någon större ekonomisk grund, visst det går bra för företagen men det har inte varit någon betydande ökning av pengar i handen för arbetstagare. Snarare eldas det med lånepengar och en större riskvillighet då det "är goda tider".

Riksbankens något timida räntepolitik står nu inför en kolossal utmaning. Ska räntan höjas för att straffa inflationen eller ska den sänkas för att förhindra att svensk ekonomi kastas in i en djupare recession än -91? Ingves kan fortsätta med nollgång men då lär han få kritik för att han inte tar ställning.

Jag sätter en slant på att det kommer en höjning, vi tror fortfarande inte i Sverige att USAs bolån kommer att rocka båten.

Inga kommentarer: