onsdag, januari 09, 2008

Obama vann i New Hampshire

Va? säger ni. Fast när de slutliga rösterna var räknade så hade ju Clinton 39% och Obama 37% säger någon annan. Obama kan inte ha vunnit.
Jo, om man läser hela siffermängden så förstår man varför karln inte grät på TV; det visar sig att Obama tog 9 delegates och Clinton 9, dessutom tog Obama 3 superdelegates mot Clintons 2. Summa sumarum 12-11.

Varför gafflar man inte om detta då? Jo, det är kruxet med superdelegates. De är partivalda funktionärer som röstar efter eget huvud och inte efter valresultaten, de är i år 796 stycken och deras röst kan flytta majoriteten hit eller dit. Kruxet är att de går på relationslinjen och redan innan primärvalet ens drog igång så hade Clinton räknat hem ca 150 av dem till sig, det som kommer nu är bekräftelser på hur hemräknade de borde vara. Så Obama kan på intet sätt räkna med majoritet från dem, han har bara uttalat stöd från ca 50.

3248 delegater fördelas på röstningsresultaten och än så länge har fördelningen bara börjat. Räknar man med att balansen på superdelegates håller i sig så behöver Obama vinna ca 100 extra delegates för att få majoritet.

Nu kommer tuffare delstater; Michigan med 128 och Florida med 146 delegater och den 5:e februari kommer 21 delstater att rösta bl a New York med 151 och Kalifornien med 370.

Så New Hampshire's 18 delegater var inte ens ett vågskvalp i vattenglaset.

Inga kommentarer: