fredag, januari 18, 2008

SD visar sin intelligens

Jag har undvikit att skriva om svensk politik i någon större omfattning, det lämnar jag åt andra. Vad vi alla borde veta är att Sveriges Riksdag har tappat mycket av sin betydelse för Sverige, idag styr EUs lagstiftning till ca 60% över deras beslut, de dominerande partierna agerar i majoriteten av besluten som EUs förlängda arm.
Läs mer på Junilistans hemsida för er hugade.

Men den lokala politiken i Höör upphöör (!) inte att fascinera. Idag var det dags för den lokala företrädaren för idiotpartiet Sverigedemokraterna.

Anders Westergren, skuggshuggare, är i Skånska Dagbladet med att han vägrar betala TV-licens för att han inte kan få in digitala sändningar. Tittar man på bilden ser man varför han företräder ett idiotparti.

Mycket riktigt finns det två prejudikat i frågan sedan innan:

"– Vi ville vara riktigt säkra på att vi gör rätt och nu har vi två domar som fastställer att det är innehavet av en tv-mottagare som innebär att man måste betala tv-licens. Det saknar betydelse om tv-mottagaren inte klarar av att ta emot sändningarna, säger Charlotta Elenius.
– Jag har förståelse för att man kan göra en annan tolkning av lagen, men nu har vi svart på vitt att det är vår tolkning som gäller."

Jag observerar två saker, Skånskans fotografer har alltid försökt överdramatisera bildmaterialet i tidningen och det vet jag av egen erfarenhet sedan 70-talet och det har tydligen herr Westergren inget emot, först LYFTER han TVn med en brusande bildyta, på nästa bild HUGGER han sönder TV-antennen med en yxa.

Tydligen vill man här signalera att TVn är kass (och inte förståndet hos lyftaren) varför begriper jag inte, visserligen är det en gammal ful TV men den verkar ju fungera. Eller är det en mer övergripande kritik mot mediet som sådant? Kanske, det stämmer bättre. Som en del forskning visat så har TVn stått för majoriteten av folkbildningen i världen fram till Internet, perioden 1950-1995. En strid ström av någorlunda korrekt information har flödat över folk.

Det måste vara det som han protesterar emot för folkbildning är en rörelse som gått Sverigedemokraterna spårlöst förbi.

Sedan detta med att hugga sönder antennen. Varför? Är det sin armstyrka som han vill visa? Eller att han föraktar och hatar antenner? Gäller det då myror också, de har antenner, eller radioapparater eller bara begreppet antenn?

Eller det kanske är så enkelt att han "dödar" den för att den inte fungerar mer? Jag kan upplysa om att den fungerar inte bättre för att man klyver den med yxan. Dessutom borde väl en skogshuggare vara rädd om eggen på yxan, detta är uppenbar skada för hans yrkesredskap!

Men, har Westergren inte rätt i sak då? Borde inte lagstiftningen läggas om?

Jo det är nog många som vill slippa TV-avgiften, och många vill se att Sverige verkligen satsar på public service TV. De säger att vi borde skattefinansiera SVT istället.

Då säger jag så här. Om vi flyttar hela kostnaden för SVT (och SR) till skatten så får de i bra år en bra budget och med en ointresserad regering eller i dåliga år får de en dålig budget, de blir helt budget- och politikerberoende. Då kan de packa ihop. Då blir det som försvaret som inte har någon ekonomisk koll på framtiden utan måste hugga och kapa utan besinning (här ser vi enda likheten med SD-huggaren från Höör) och det leder bara till kaos.

Jag tror mycket mer på en plugin-lösning. Sänd SVT scramblat och alla som vill titta på SVT köper en plugin till sin utrustning, en mobil kan t ex utrustas med ett filter á la Frauenhofers mp3-filter (egentligen inte en plugin men ditåt), en dator skulle få ladda ner en plugin mot betalning osv. Då sprids kostnaden till de som verkligen tar del av sändningarna. Kostnaden skulle kunna vara differentierad så att skärmstorlek och upplösning satte nivån, usel kvalitet=lågt pris, HD=högre pris.

Förlorar man många slentriantittare? Sannolikt. Men då får äntligen SVT sig en riktig utmaning, både vara intressanta, initierade, breda och underhållande. Vem vet, de kanske t o m kan bli bra på det de gör?

Inga kommentarer: